Hendrik Vriezenbank

In juni 1945 werd door leden en oud-leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten het initiatief genomen voor het oprichten van een gedenkteken als herinnering aan de bevrijding en ter nagedachtenis aan Hendrik Vriezen, dienstplichtig soldaat uit Corle. 

Hendrik Vriezen werd tijdens de mobilisatie in 1939 opgeroepen en hielp in Rhenen bij de stellingbouw van de Grebbelinie.  Hij raakte in de begindagen van de oorlog tijdens een gevecht gewond en overleed op 14 mei 1940. In tegenstelling tot de andere gevallenen, die op het ereveld van de Grebbeberg werden begraven werd Hendrik Vriezen op 19 mei 1940 op de Algemene Begraafplaats in Winterswijk begraven.

De Henrik Vriezenbank is het tweede oorlogsmonument in Nederland en werd ontworpen door hoofdonderwijzer Nuys en op 3 augustus 1945 onthuld in het bijzijn van de familie Vriezen, vele Corlenaren en schoolkinderen.

Tegenwoordig herdenken de Corlenaren nog ieder jaar op de vierde mei de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. De jaarlijkse bijeenkomst bij de Hendrik Vriezen bank wordt begeleid door het 4 mei comité, momenteel bestaande uit Gea Tolkamp, Henk te Kronnie en Maria van Eerden. Zij zorgen ieder jaar voor een waardige herdenking en aan de kinderen wordt ook gedacht. Zij geven immers de fakkel door aan de jeugd!

*bron: “Corle in de 20e eeuw”.